Utgitte bøker, intervjuer og samtaler

 

Forstanden vandrer nordpå - Tilstedeværelse i taoistisk livsvisdom

Forfatter: Henrik Mathisen.

FORSTANDEN VANDRER NORDPÅ handler om Tilstedeværelse, eller Nærvær (mindfulness), som livsvei. Hva er Tilstedeværelsens natur? Mindfulness har fått økt popularitet i vesten de siste årene, i hovedsak som en teknikk for stressmestring og for å finne indre ro. I denne boken setter jeg Tilstedeværelse i sammenheng med innsikt og visdom. Hva er Tilstedeværelsen natur? Jeg ser på Tilstedeværelse som en kvalitet evig tilstede i menneskenaturen, uavhengig av kultur og tradisjon.

Jeg har brukt taoistiske visdomsskrifter som inspirasjon. Her finner vi dyp mening, vakre poetiske bilder og humor i skjønn forening. Og det naturnære, vi er Natur. I tillegg skriver jeg om taoismens modell for fem ulike følelsestoner i mennesket, hvordan disse former oss som ulike personlighetslegninger, og at vi derfor har ulike veier til selvinnsikt.

ISBN: 9788230335970
Forlag: Agnosco forl. (eget forlag)
Antall sider: 196
Utgitt: 2017
Format: Heftet
Pris: 299 kr

 

Milarepa - visdom fra Tibets store mester

Oversetter og gjendikter: Henrik Mathisen

Møtet med tekstene om Milarepa gjorde dypt inntrykk på meg. Hans direkte formidling av livsvisdom er frisk og levende. Temaene er de evige spørsmålene som har vært diskutert til alle tider. De henvender seg til menneskenaturen, ikke til tidsepoker, og er derfor alltid like aktuelle. I hans formidling går humor og alvor hånd i hånd.

I tibetansk buddhisme har Milarepa (ca.1052-1135) en helt spesiell plass som en visdomsmester. Han er fortsatt levende i det tibetanske folkets hjerter den dag i dag. Han vandret fra sted til sted, levde av almisser, og mediterte i lengre perioder i fjellhuler. Hans veier gikk utenfor klostersystemet og sosiale konvensjoner. Gjennom indre mening, direkthet og metaforer som vekker hjerte inspirerte han andre til indre fordypning. 

Boken består av en samling korte historier som i hovedsak består av dialoger mellom Milarepa og andre som oppsøker han for veiledning, hvor hans kjente vers av visdom kommer til uttrykk.

ISBN: 9788282200967.
Forlag: Arneberg forl.
Antall sider: 451
Utgivelsesår: 2015
Format: Innbundet7
Pris: 299 kr

 

Den tibetanske dødeboken

Jeg oversatte denne boken første gang i 2000, og den ble da utgitt på Gyldendal forlag. I 2018 har jeg gitt den ut på nytt i revidert utgave på eget forlag, Agnosco forlag. Foreløpig er den kun tilgjengelig som e-bok, og kan kjøpes på ebok.no.

Den tibetanske dødeboken er blitt en klassiker i den vestlige buddhistiske verden. Blant tibetanerne er den gjennom århundrer blitt brukt for å veilede en avdød inn i det hinsidige. Men den kan også lese som en visdomstekst, som en bok om livet, da den beskriver buddhismens grunntanker rundt liv og død, ulike lag av bevissthet, og menneskets indre Vei. Den beskriver dødsprosessen som en naturlig bevegelse fra grovere lag av bevissthet knyttet til sanser og kropp mot bevissthets Grunn-natur, hinsides personlig bevissthet. Videre beskriver den bevegelsen ut i grovere lag av bevissthet igjen. Boken setter ikke noe virkelighetsskille mellom liv og død. Som liv og død, så dag og natt, såvel som en tanke og dens opphør. Opphør er utgangspunktet for en ny begynnelse.

Hva reiser videre av psykisk materie når vi dør? I hvilken grad påvirker måten vi lever på denne prosessen? Hva skaper undertrykket frykt for slags bilder i sinnet? Hva er visjoner av visdom? Dette er noen av spørsmålene som kan være interessante å stille seg når man leser Den tibetanske dødeboken.

 

2 samtaler/videoer med peoplelifepoliticsandbullshit.com om boken Forstanden vandrer nordpå

 
 

Samtale om boken Milarepa med James A. Arnfinsen / levevei.no (lyd)

 

Samtale om livet med Nikolai Toverud / visdomspodden.libsyn.com (lyd)